Short ribs – på 3-2-1

3-2-1 sier du? Jada, det er jo på en måte en nedtelling, men kanskje ikke akkurat den måten man tenker på… Dette er ikke som man skal hæle i vannet på sommeren… Her snakker vi seks timer på grillen til ende… Og før vi kommer i gang dette, skal det gjøres noen forberedelser!

Vel, mer om 3-2-1 litt senere.

Preperation for the battlefield

Kjøttet som skal til pers er ribbe, delt opp i tre stykker, hvor svoren er fjernet.

Før jeg gikk løs på oppdelingen, hadde jeg så klart laget en rub (en krydderblanding, som fordeles på alle kjøttstykkene). I denne rub-en har jeg brukt: Salt, pepper, stjerneanis, tørket chili og røkt paprika.

Når rub-en er klar og stykkene er delt opp, fjernes den membranen som er på undersiden av stykkene. Så gnis de inn med rub-en, før de får ligge ca en time i romtemperatur.

Det begynner å bli på tide å fyre opp grillen, denne ganger har jeg valgt å gå for snake, eller slangemetoden, som det heter på godt norsk… Det vil si at man legger brikettene langs siden i grillen, hvor man har en stabel på to under og en over, hvor de overlapper hverandre. Da vil brikettene tenne hverandre sakte men sikkert, og du får en jevn temperatur under hele grillingen. For det er jo nettopp low and slow man ønsker seg når man skal få saftige og møre stykker å gnage på. Ti briketter blir fyrt opp og lagt i den ene enden av «slangebrikettene», og temperaturen har begynt å stabilisere seg rundt 110-120 grader…

Nedtelling 3-2-1

Da er vi endelig kommet til selve morroa! Let the count down begin… Så hva er så denne 3-2-1 det mases så mye om?! Vel, det er veldig enkelt, men tidkrevende. Her snakker vi om en metode som brukes i forhold til spareribs, når man skal gjøre det skikkelig og man ikke går for disse ferdig preppa du får kjøpt på butikken.

De første tre timene (ja du leste riktig, de første TRE timene), legger du kjøttet på grillen på indirekte varme. Det er dette som er noe av stasen med barbecue – low and slow, nå gjør grillen sin jobb, og du kan finne på andre ting. Men husk å holde et øye med temperaturen på rista.

Pakket og klart

Etter tre timer, er du klar for ny innsats. Nå er det på tide å gyve løs på en to timers økt. Så hva skal man gjøre nå da? Jo, kjøttet skal pakkes inn og legges tilbake på grillen. Her kan du bruke aluminiumsfolie, eller som jeg endelig har fått tak i slaktepapir, fra BBQshop. Når det så er pakket og klart og kjøttet er tilbake på grillen, har du nye to timer du kan gjøre andre ting.

Litt av denne tiden brukte jeg til å smelle sammen en barbecuesaus. Det er jo et must til en slik rett. Etter et rask google-søk, fant jeg sånn ca ingredienser og så satte jeg i gang. Jeg hakket og freste litt løk og hvitløk, hadde oppi cola, som jeg lot stå å redusere, før jeg hadde oppi ketsjup og Worchestersauce, litt salt og pepper. Dette fikk stå å småputre, til det tyknet, så var den sausen klart. Og MYE bedre enn den du får kjøpt på butikken.

Pakkeåpning og siste innspurt

Da er det på tide å gjøre seg klar for en times oppløpsside. Kjøttet ble tatt ut av slakterpapiret og klargjort for den siste timen på grillen. Det var på tide å påføre barbecuesausen, slik at den kunne danne en deilig skorpe på ribsa. Så var det bare å legge på lokket og vente.

Kremet mais

Har glemt å nevne at mens kjøttet har ligget og godgjort seg på grillen, så har det ikke ligget alene, men hatt besøk av en aluminiumsbakk med fløte, røkt paprikakrydder, chipotlekrydder litt salt og pepper, og helt mot slutten litt revet mozarella. Det har også ligget noen maiskolber der. Når det nærmer seg hviletid for kjøttet, så skjæres maisen av kolbene og blandes inn i den kremete sausen. Noe som ender opp i et digg tilbehør.

Kremet mais

Perfekt tilbehør til biff
FORBEREDELSESTID10 minutter
KOKETID30 minutter
Rett: Tilbehør
Porsjoner: 2 personer

Utstyr

 • Aluminiumsbakk

Ingredienser

 • 2-3 stk maiskoble
 • 3 dl fløte
 • 1 pk cheddar Ferdig revet
 • 1 stk chili Type etter ønsket punch

krydder

 • pepper Etter smak
 • chipotlekrydder Etter smak
 • salt Etter smak
 • røkt paprikakrydder Etter smak

FREMGANGSMÅTE

 • Grill maiskolbene, slik at de får litt svimerker
 • Skjær av maisen og ha det oppi aluminiumsbakken
 • Hell oppi fløten og bland godt
 • Tilsett krydder
 • Sett aluminiumsbakken over direkte varme, så det får et oppkok
 • Flytt den over til indirekte varme, tilsett cheddar og rør rundt, slik at det smelter og blandes inn
 • Ha oppi chili og la det stå på indirekte varme, til du er klar til å servere maten (rør innimellom)

Merknader

Mengde røkt paprika, chipotle og chili kan justeres etter eget ønske for styrke.
Tid på grill kan variere, men det er viktig at fløte og ost blir tykk før den serveres.

 

Let the feast begin

Da har man endelig kommet til det man har jobbet for gjennom noen timer…

Short ribs – på 3-2-1