Nødvendig utstyr

Skal man drive med grilling eller barbecue, er det noen ting man bare må ha i «verktøykassen».

Så klart, man har det grunnleggende, som grill, grillkull/briketter, grillklype og grillspade (IKKE grillgaffel)… Men det er også behov for andre verktøy som gjør grillingen både enklere, mer kontrollert og morsommere.

Tennrør

Tennrør

Tennrør benyttes til å fyre opp kullet. Er det noe som er FY-FY, så er det tennvæske. Tennrøret gjør det lett å få tent opp kullet. Man fyller bare røret med ønsket mengde kull (Et lite tips her kan være at man regner ca 10 grader per brikett), tenner på et par tennbrikker og setter tennrøret over. I starten vil det ryke veldig av kullet, men etter hvert vil røyken avta og du vil se at varmen stiger fra røret.

Dette røret sørger for at flammene sprer seg jevnt mellom kullet, og du vil etter 20-30 minutter ha kull som begynner å bli grått og klart til å legges på grillen.

Termometer

Termometer med tilbehør

Er det noe som er viktig innen grilling og barbeque, så er det nettopp temperatur. Både i grillen og kjernetemperaturen i kjøttet. I den sammenheng er termometer en kritisk del, om man ikke ønsker å sjanse på at man treffer på temperatur. Da vil fort kjøttet enten bli for rått, eller for godt stekt. Det finnes flere typer termometer, du har de som er «håndholdt», hvor man kjapt stikker proben inn i kjøttet, og du har de som stikkes inn i kjøttet og måler temperatur gjennom hele grillingen

Personlig har jeg landet på sistnevnte, nemlig Weber iGrill 2, En hendig liten duppeditt, hvor du får med to prober med mulighet for ytterligere to. Anbefaler her at den ene ekstra er iGrill Pro temperaturføler grillrist, da det er viktig å ha kontroll på temperaturen på grillristen. Weber iGrill app-en som benyttes bidrar også til å gjøre grillingen ennå litt mer gøy.

Grillhansker

Grillhansker med silikonmønster

Siden vi allerede har vært inne på dette med temperatur og termometer, så er det vel bare å gå i gang med hansker også. Vi snakker jo tross alt om høy temperatur når man griller. Så da kan det være greit å ha noe på henda, når man fikler rundt med mat på grillen.

Grillvotter kan være en ting, men er litt klønete å bruke, da det er kun en stor vott med merkelig form og lite bevegelighet. Grillhansker derimot, det er noe helt annet! Smidig passform, du har full fleksibilitet på hendene og ikke minst, de tåler godt med varme. Etter å ha bælet med den «berømte» grillvotten, har jeg skaffet meg et par Weber Premium grillhansker, og angrer ikke et sekund på det. Disse hanskene har også et silikonbelegg inne i håndflaten, for bedre grep under grillingen.

Sprayflaske

Sprayflaske?! Jaha, tenker du kanskje? Vel når du driver med bbq, og kjøttet blir liggende på grillen i timesvis, så må kjøttet «vannes» litt underveis, dette for å unngå å få en tørr og hard skorpe på kjøttet. Her kan man bruke rent vann, ellers så anbefales det ofte like deler eplejuice og eplecidereddik, som sprayes på kjøttet ca hver time.

Burgerpresse

Burgerpresse fra Weber

En hver griller med respekt for seg selv, lager hjemmelagde burgere (hvert fall i ny og ne). I den sammenheng er det greit å ha en burgerpresse.

Her blander du bare kjøttet sammen med det krydderet og eventuelt annet du ønsker i burgeren, som for eksempel litt bacon, chili eller chorizo. Du ruller det sammen til en passe stor ball legger den på pressa, setter på lokket og klemmer til. Voila! så har du en fast og fin burger som du slenger på grillen og bare venter på å nyte en hjemmelaget burger. Her kan du også velge om du vil ha en nusselig liten burger på 100-150g eller en skikkelig burger på 250g+.

Nitrilhansker

Ofte har jeg sett at andre grill-folk har stått med sånne «gummihansker» når de har grilla, uten at jeg helt har sett grunnen til å bruke det. Så begynte jeg å bli litt lei av å hele tiden måtte tørke finga etter å ha holdt på med kjøtt og annet tilbehør… Pluss sette meg litt mer inn i mathygiene. Så tenkte jeg shit-au, kan jeg ikke bare bestille ei pakke det, også teste… Hvorfor har jeg ikke gjort dette før?! Var det første som slo meg… Du slipper alt klinet på finga, og ikke minst du kan raskt bytte dem etter hvert som du bytter protein, altså fra rødt kjøtt til for eksempel kylling. Detta må være noe av det mest geniale jeg har vært borti!!