Påskelam – tradisjon, med ny vri…

Hva er vel påske uten lammelår?!

COVID-19 eller ikke, lammelåret skal til pers. Nytt i år, var at jeg endelig tok motet til meg og kun kjørte det på grillen (i fjor ble den kun brukt til å få en stekeskorpe). Det var med skrekkblandet fryd jeg startet prosjektet.

Ferdig preppet lammelår
Forberedelser

Mye av ideen kom, da jeg fikk en forespørsel om tips til grilling av lammelår. Foruten det vanlige å stikke hvitløk og rosmarin i låret, testet jeg denne gangen ut å blande smør (meierismør) med fersk rosmarin og timian. Låret ble så smurt inn med smøret, i håp om at dette skulle ha en effekt på smaksopplevelsen. Etter å ha smurt inn låret, ble det lagt i kjøleskapet til neste dag, slik at smøret stivnet.

På tide å fyre opp
Første forsøk på snake

Da var tidspunktet endelig kommet, på tide å fyre opp grillen og begynne reisen mot årets påskelam. Jeg visste at jeg skulle bruke god tid, og siden jeg ikke hadde grillet lammelår før, hvorfor ikke prøve en ny metode også, kalt snake. Metoden går ut på at man legger briketter som en slange langs ytterkanten på grillen, når dette er gjort, tenner man opp noen briketter som man legger i starten på slangen. Deretter vil nye briketter tennes sakte men sikkert, og man oppnår jevn varme på grillen over tid. Jeg hadde en snitt-temperatur på ca 125°C med denne metoden (mulig jeg burde fyrt opp noen færre briketter i starten). Men metoden fungerte bra og etter 3,5t peip termometer på 65°C.

Kjøttet ligger å godgjør seg på grillen

Grunnet manglende forbindelse mellom telefon og termometer kom pipene som et lite sjokk. For telefonen sa 47°C… I ettertid, kunne jeg nok satt ønsket temperatur på 62-63°C, for som kjent skal jo kjøttet hvile, og samtidig vil kjernetemperaturen stige et par grader under hvilen. I utgangspunktet, kunne jeg kanskje satt kjernetemperaturen ned til 60°C, da jeg først hadde tenkt å benytte meg av reverse sear (altså svi av kjøttet på høy temperatur, for å få en stekeskorpe), men resultatet så så fristende ut, at jeg lot være.

18, 18, 18,5

Etter at kjøttet hadde fått hvile i 15-20 minutter, var det på tide å skjære opp kjøttet, for å starte etegildet. Siden jeg hadde prøvd så mye nytt, var jeg MEGET spent på resultatet. Hadde smøret noe effekt? Hvordan smakte det etter å ha kjørt hele prosessen på grillen? Vil jeg gjenta dette neste gang?

Vel som overskriften avslører, så ble resultatet ganske bra. Og for å svare på spørsmålene mine… Ja, jeg vil påstå at smøret hadde effekt, det ga kjøttet en god skorpe og rosmarinen og timian bidro med god smak. Den lette røyksmaken man får fra brikettene gir også en ny dimensjon til smaken. Vil jeg gjøre dette igjen? Helt klart!

Høyne karakter neste gang

Basert på at overskriften er 18, 18, 18,5, så er det klart at jeg vil gjøre noen justeringer til neste gang.

  • I smøret vil jeg nok tilføre litt hvitløk
  • Fyre opp litt færre briketter, se om jeg får litt lavere snittemperatur på grillen
  • Sette ned ønsket kjernetemperatur til 62-63°C (hvile kjøttet til 65°C)

Dette vil nok ikke gi 20 i stil, men forhåpentligvis få meg til å lukte på 19-tallet.

Påskelam – tradisjon, med ny vri…