Pampasbiff – en bryllupsdag verdig

Så var det på tide å feire 15 års bryllups dag. I dagens samfunn er jo dette en bragd i seg selv… Vel, nok om det!

Det er jo en dag å feire, så da hvorfor ikke gå for å grille litt godt kjøtt? Valget falt på pampasbiff fra REMA 1000, et skikkelig stykke på ca 1.5kg. Det er ikke første gang jeg har testet dette stykket, men da gikk det ikke helt etter planen. Noe jeg har hentet inspirasjon til når jeg skrev Bloopers – part I, nemlig innpakking og hviletid…

Forberedelser

Jeg har testet forskjellige rubs på kjøtt opp gjennom tiden, men faller tilbake på salt. Jeg synes det gir kjøttet en helt egen smak. Kjøttet tas ut på benken, tørkes lett med tørkepapir, før jeg drysser saltflak over kjøttet på alle sider. Deretter lar jeg det ligge på kjøkkenbenken, cirka en times tid. I den tiden kan jeg gjøre litt andre ting, som å ta en øl, eller gjøre andre forberedelser til grillingen.

Denne gangen ville ha fløtegratinerte poteter som tilbehør, så da var det bare å sette i gang med å skive potetene. Og jaggu tok det litt tid det også… Når det var gjort, la jeg potetene i et dørslag og skylte de godt, slik at all stivelsen som sivet ut ble bort. Deretter la jeg de lagvis i en aluminiumsbakk, drysset over knust hvitløk, salt og pepper, samt la på noen klatter med smør. Når dette var gjort, og grillen var klar til å brukes, satte jeg aluminumsbakken på grillen og lot den godgjøre seg der.

Kjøttet på grillen

Siden jeg aldri hadde laget fløtegratinerte poteter på grillen før, så lot jeg det gå cirka 30 minutter før jeg begynte å legge på kjøttet. En viktig ting før kjøttet går på grillen er å børste av saltet.

Kjøttet blir lagt på indirekte varme. Siden det er snakk om høy varme, så snur jeg kjøttet ved jevne mellomrom. Dette for å unngå at det blir for stekt på den ene siden. Man vil jo ikke ha skosåle på tallerken. Når kjernetemperaturen har steget til 40-45 grader, flytter jeg kjøttet over på direkte varme for å få stekeskorpen. Det er nå viktig å følge nøye med på temperaturen, for nå begynner kjernetemperaturen å stige raskt. Mens jeg jobbet med stekeskorpen strødde jeg litt ost over de fløtegratinerte potetene og lot det smelte.

Jeg ønsket å ha en kjernetemperatur på 60 grader, noe som dette kjøttet tåler helt fint. Så jeg la kjøttet til hvile når kjernetemperaturen var kommet til 55 grader, med viten om at det stiger noen grader under hvilen.

Som ventet, så nådde kjernetemperaturen 60 grader, nå var det bare å ta av de fløtegratinerte potetene og gjøre seg klar til et festmåltid.

Mens jeg holdt på med å ferdigstille grillingen, klargjorde kona litt mer tilbehør. Her snakker vi sjampinjong som var skivet, stekt i smør, med tilsatt salt og litt fløte. Nydelig ved siden av dette kjøttet

Pampasbiff – en bryllupsdag verdig